• Ruskovilla Webshop
  • Ruskovilla Facebook

Koinsuojaus

SUOJAA VILLAVAATTEESI!

Torju luonnonmukaisesti koit ja turkiskuoriaiset

Kaikki eloperäinen aine palautuu vähitellen luonnon kiertokulkuun. Ympäristömme vilisee pieniä luonnon "apulaisia", jotka ovat luonnon kannalta välttämättömiä hajottajia, pölyttäjiä ja ravintokohteita. Mutta jotkin niistä ovat ihmisen nurkkiin eksyessään sangen kiusallisia otuksia, varsinkin koit ja turkiskuoriaiset, joiden toukat käyttävät pääasiallisimpana ravintonaan villan  keratiinivalkuaista.

Ruskovillan villa-asut ovat koinsuojaamattomia, koska koinsuojausaineet ovat ihmisen terveydelle haitallisia.

 
VAATEKOI

Vaatekoi on pienikokoinen yksivärisen kellanruskea ja hieman kullankiiltävä perhonen,jolla on voimakkaan ruosteenruskea pää. Vaatekoi on levinnyt ihmisen mukana kaikkialle maailmaan. Kaupungeissa se elää usein kesykyyhkyjen ja muiden rakennuksissa pesivien eläinten pesissä, mutta saattaa pesiytyä myös ihmisasumuksiin, etenkin jos jotain ravinnoksi kelpaavaa on tarjolla. Se voi tehdä useita sukupolvia vuodessa. Lento on runsaslukuisin keväällä ja alkukesästä auringon alkaessa lämmittää.

 
VYÖTURKISKUORIAINEN


Aikuiset vyöturkiskuoriaiset ovat pienehköjä lähes puolipallonmuotoisia, tummanruskeita
hyönteisiä, joiden keho on hienon ja  tiheän karvan peitossa. Vyöturkiskuoriainen esiintyy
Suomessa pelkästään lämmitetyissä tiloissa kuten asunnoissa ja varastoissa. Aikuinen
vyöturkiskuoriainen ei syö mitään ja siihen voi törmätä ympäri vuoden. Se on hyvä lentäjä, mikä edesauttaa sen leviämistä esimerkiksi kerrostaloasuntoihin. Aikuiset kuoriaiset hakeutuvat valoa kohden, ja niitä löytääkin usein ikkunalaudoilta. Vyöturkiskuoriaisella on kolmesta neljään sukupolvea vuodessa. Villavaatteisiin toukat syövät epäsäännöllisiä reikiä, jotka ovat usein lähellä toisiaan.

 
Lähde: Suomen Museoliiton julkaisu Rohmut ja Riesat, 2005.

 
TORJU LUONNONMUKAISESTI

Säilytä muovipussissa.

Villavaatteen jäädessä pois jatkuvasta käytöstä, on sitä hyvä säilyttää tiiviissä muovipussissa (vaikka siinä pussissa johon tuote oli uutena pakattu).

Vie pakkaseen:
Pakastaminen (kesällä) tai pakkaseen vieminen (-20 oC) on tehokas torjuntatapa, jonka seurauksena kaikki yksilöt munasta aikuiseen kuolevat

 
PUNASEETRIRENKAAT

Koit ja kuoriaiset voit torjua sijoittamalla vaatekaappiin seetripuurenkaita. Puun oma miellyttävän tuoksuinen setriöljy toimii luonnollisena myrkyttömänä koikarkotteena. Punaseetri karkottaa raikkaalla tuoksullaan myös turkiskuoriaiset, sokeritoukat, torakat, kirput ja muurahaiset.

 
KOIPERHOSLAATIKKO

Liima-ansa vaatekoita vastaan
Sisältö: 1 liimapohja, johon on integroitu houkutusainetta (feromoni)
Vaikutusaika: 12 viikkoa suojauspakkauksen avaamisesta.

Houkutusaine haihtuu ilmaan, leviää ympäristöön ja houkuttelee parittelunhaluisia koiperhoskoiraita jotka jäävät kiinni liima-ansaan. Näin koinaaraiden hedelmöittyminen estetään ja koiperhosten määrä vähenee jatkuvasti.© Ruskovilla Oy | Site Engine By Megative Tmi