• Ruskovilla Webshop
  • Ruskovilla Facebook

Puuvilla

RUSKOVILLAN PUUVILLA ON LUOMUA

Luonnonmukainen puuvillanviljely pähkinänkuoressa:

* biologinen tuhoeläintorjunta
* orgaaninen lannoitus
* vuoroviljely
* käsinpoiminta
* sosiaalinen vastuu viljelijöistä ja heidän perheistään
 

Puuvillan osuus on lähes puolet kaikesta maailmassa tuotettavasta tekstiilikuidusta. Se on siis hyvin tärkeä viljelykasvi. Orgaanisen viljelyn osuus on kuitenkin vain alle prosentin, mutta luomupuuvillan kysyntä ja myynti on noussut kovasti viime vuosina.

Intialainen Gulab Rubsingh on yksi 8000 sopimusviljelijästä jotka tuottavat orgaanista puuvillaa BioRe:lle. Yhtiö on sveitsiläisen tekstiiliyrityksen Remei AG:n yhteisyritys. Rubsinghillä on mennyt taloudellisesti paremmin sen jälkeen, kun hän siirtyi vuonna 2004 tuottamaan luomupuuvillaa.

Kemiallinen maanviljely oli liian kallista, eikä sato ollut hyvä. Kun käyttää kemiallisia lannoitteita, tarvitaan paljon vettä. Sama koskee tuholaismyrkkyjä. Aineet maksoivat paljon, joten niitä varten täytyi ottaa kallista lainaa.

Luomuviljely vaatii vain työtä. Torjunta-aineet valmistetaan itse luonnon raaka-aineista, esim. neem-puusta, okrasta, sipulista, chilistä jne. Rubsingh pitää tärkeänä sitä, että orgaaniset lannoitteet ja torjunta-aineet ovat turvallisia käyttää. Kyläläisillä on ollut monenlaista harmia kemiallisista lannoitteista. Ne ovat aiheuttaneet heille pahoinvointia ja huimausta.

BioRen puuvillakarstaamo Kasrawadissa on Intian ensimmäinen puuvillan käsittelylaitos, jolle on myönnetty SA-8000-standardi. Laitos pitää kiinni säädetyistä työajoista, takaa minimipalkat eikä käytä lapsityövoimaa. Lue enemmän intialaisesta luomupuuvillasta www.remei.ch.

 
Lähde: Helsingin Sanomat/Tiede ja Luonto/Toimittaja Riitta Saarinen.Luomupuuvillan viljelijä Gulab Rubsingh Intian Madhya Pradeshista. Kuva: Riitta Saarinen.

© Ruskovilla Oy | Site Engine By Megative Tmi