• Ruskovilla Webshop
  • Ruskovilla Facebook

Silke

Silke - en lyxig naturfiber

Silket känns behagligt närmast huden, det andas naturligt och känns svalt när det är varmt och varmt när det är svalt. Silkesfibern innesluter mycket luft, som är värmeisolerande.

På grund av att fibern är finare och tunnare än en ullfiber, känns den svalare och lämpar sig bra även vid varmt väder. Silket består av samma ämnen som människohuden och känns därför väldigt behagligt mot kroppen. Silket suger lätt upp fukt utan att kännas våt.  Luftens syre fräschar upp silket, varför det är bra att vädra plagget ofta.

Materialet i våra silkesplagg har inte genomgått några kemiska behandlingar under tillverkningen och garnet är certifierat med Öko-TRex Standard 100 - ett certifikat för trygg textil.

Silkestråden spinnes av en larv

Silkesfjärilen var en symbol för odödligheten i det gamla Kina - dess larver sköttes ytterst noggrant efter stjärnhimlens kosmiska rytmer. Ur silkesfjärilens ägg utvecklas en liten larv, som endast äter löv från mullbärsträd.

 Efter ca. en månad är larven fullvuxen och är redo att förpuppa sig. Med hjälp av sina spinnkörtlar spinner larven en fin tråd omkring sig, som bildas till en kokong. Larvens huvud rör sig i form av en åtta och spinner en enhetlig tråd tills hela larven är täckt.

På så sätt skapas tusentals meter fin tråd. Under hela spinnprocessen följer larven solens riktning. Efter att ha slutat att spinna utvecklas larven till en fjäril inom ett par veckor. Fjärilen lever endast fyra dygn, lägger nya ägg och dör.© Ruskovilla Oy | Site Engine By Megative Tmi