• Ruskovilla Webshop
  • Ruskovilla Facebook

Ull

DEN ETISKT PRODUCERADE EKOLOGISKA ULLEN VÄRMER BÅDE KROPP OCH SJÄL

Vi använder etiskt producerad ekologisk merinoull ( mulesing- fri ). Den ekologiska ullen produceras  i Sydamerika, Argentina och Uruguay.

I den ekologiska produktionen ingår aspekter såsom naturskydd och socialt ansvar, som vi vill befrämja genom att välja producenter som ägnat sig åt detta produktionssätt.

Ruskovillas ekologiska ull produceras enligt IVN-kriterier (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft e.V.), ullen spinnes i Tyskland och garnet certifieras av IMO (Institute for Marketecology).

Mera information av ekologisk merinoull: www.naturtextil.com och www.imo.ch

Färgade ullplagg

Spinneriet använder i sin färgningprocess så litet "kemi" som möjligt: Färgning sker i slutna system med reaktivfärger, varvid fibern reagerar fullständigt med färgebn och lämnar inga rester. Reaktivfärgerna är därför dom tryggaste för plagg som bärs direkt mot huden. Kromfärger eller tungmetaller används ej i ekologisk production.Oskadliga tillsatsämnen som är nödvändiga för färgprocessen spolas bort efter färgningen.


Merinoullen - en naturfiber som inte går att kopiera
* känns mjuk, smidig och behaglig
* andas och sköter om kroppens värmereglering
* upptar fukt utan att kännas våt
* värmer även i fuktigt tillstånd
* "luktar" aldrig
* är svårantändlig och flamsäker

Fåret är människans äldsta husdjur. Dess ull har använts av olika folkslag i klädesplagg i tusentals år. Forskare i olika delar av världen försöker överföra ullens egenskaper till konstfibrer, dock utan att lyckas. Ullen går inte att kopiera.

Orsakerna till att ullen är så unik, finner man i både dess kemiska och fysiska egenskaper: krusighet, elasticitet och enastående förmåga att suga upp fukt.

Krusighetet beror på spänningsskilnaden mellan orto- och paracortex i cellmembranen. Produkter av krusig ull är luftiga, och detta betyder att plagget också har en god värmeisolerande förmåga. Krusigheten gör att fibern också är  spänstig och elastisk. Ullproduktens isolerande egenskaper försvinner inte ens under långvarigt bruk, tack vare flexibiliteten. Produkten blir inte skrynklig och den återhämtar sig snabbt till sin ursprungliga form.

Ullen är en mycket varm fiber. När fibern suger i sig rikligt med fuktighet, sker det otaliga kemiska  reaktioner, Reaktionerna utlöser värme till omgivningen, och får fibern att kännas varm.

Ullen har stor förmåga att uppsuga fukt: ullen kan suga i sig upp till 35 % av  vatten utan att kännas fuktig.Ullen andas och är vattenavvisande.


När ullen blir fuktig, krusas den och det uppstår mera luft mellan huden och trikån. Vattnet reagerar med ullen, vilket utlöser värme.


Vår ull består av 100 % ren, ny merinoull. Merinofåret producerar endast den allra finaste bottenull som är sju gånger finare än ullen på lantraser i Finland eller Sverige.
© Ruskovilla Oy | Site Engine By Megative Tmi