Tuhansia vuosia vanha tapa tuottaa silkkiä on säilynyt Qianjiangin vuoristossa Keski-Kiinassa. Keväällä 2018 saimme ainutlaatuiden tilaisuuden vierailla luomusilkin syntysijoilla.
Pääsimme kipuamaan ylös vuoren rinteelle seuraamaan, kuinka lehtiä kerättiin säkkikaupalla alati kasvaville, suuren ruokahalun omaaville toukille. Toukkien ravintokasvit, mulperipuut, pidetään leikkaamalla pensasmaisina, jolloin lehtien kerääminen helpottuu. Kuulimme samalla farmin luonnonmukaisesta viljelytavasta ja tutustuimme työntekijöihin.
Vierailumme oli ajoitettu niin, että näkisimme toukat juuri ennen niiden koteloitumista. Farmilla meitä odottikin muutama miljoona silkkiperhosen toukkaa, jotka rouskuttivat tarmokkaasti niille tarjottuja mulperipuun lehtiä suojakatoksen alla. Toukkien hoitaminen on tarkkaa puuhaa: lämpötilan tulee olla juuri sopiva, ja aivan aluksi ravinto on hienonnettava pienille toukille käsin jopa viisi kertaa vuorokaudessa yösyötöt mukaanlukien. Meidän näkemämme toukat olivat jo lähes täysikokoisia, ja niille tuoreita lehtiä tarjottiin kolmesti vuorokaudessa.
Monimuotoinen luonto laadun takeena
Suurin osa silkistä on niin sanottua tehotuotantosilkkiä. Tässä tuotantomuodossa valkomulperipuita kasvatetaan valtavina monokulttuuriviljelminä, jota tehostetaan keinotekoisilla lannoitteella ja torjunta-aineilla. Maaperän ravinteikkuus heikkenee ja koko ekosysteemi kärsii. Koska silkin laadukkuus riippuu pitkälti toukkien saamasta ravinnosta, näkyy se myös väistämättä valmiiden vaatteiden laadussa.
Qianjiangin luomusilkkifarmista vastaava Ran Longxiangilla on meille kuitenkin hyviä uutisia. Luomusilkkituotannosta puuttuvat kokonaan keinotekoiset lannoitteet sekä torjunta-aineet, mutta sen lisäksi mulperipuiden luonnonmukaista kasvuympäristöä jäljitellään pitämällä kasvisto monipuolisena. Hedelmäpuiden ympärillä pörräävät mehiläiset ja muut hyönteiset, ja eläimet viihtyvät luonnollisessa elinympäristössään viljelmien keskellä.
Silkkiä tuottavat perhoset on vuosituhansien saatossa jalostettu niin, etteivät enää pärjää ilman ihmistä. Yhteen kiloon silkkiä vaaditaan 10 000 silkkitoukkaa sekä 250–300 kg mulperipuun lehtiä. Luomusilkkifarmilla toukkien ruokinta on ympärivuorokautista käsityötä, ja saatuaan riittävästi ravintoa toukka kehrää 2–3 vuorokaudessa ympärilleen silkkikopan eli kokongin muuttaen lehdet upeaksi kuiduksi.
Muutaman päivän kuluttua kokongit ovat valmiita jatkokäsittelyyn. Ne kuumakäsitellään ja toimitetaan kelaamoon, jossa niistä harjataan koteloa peittävä ns. katkosilkki päältä pois. Sen alla on hienoa filamenttisilkkiä, eli pitkää silkkikuitua, joka voi jatkua yhtäjaksoisena jopa puolentoista kilometrin pituisena. Juuri tästä materiaalista silkkineuloksemme koostuu.
Myös ihmisten on voitava hyvin
Luomu- ja vastuullisuussertifioidulla farmilla pelkkä luonnon hyvinvointi ei kuitenkaan riitä. Sertifikaattien vaatimalla tavalla koko tuotantoketjun on tarkistanut riippumaton kolmas osapuoli, ja se on jäljitettävissä yksittäisteen työvaiheeseen saakka.
Tuotantotavan käsityövaltaisuuden ja lopputuotteen laadukkuuden ansiosta myös farmin työntekijöiden ansiot ovat huomattavasti tehotuotantoa paremmat. Työympäristö on myös turvallinen ja tasa-arvoinen.
Filamenttisilkki neulotaan käyttöömme materiaalin alkulähteillä Kiinassa ja saapuu valmiina neuloksena saapuu ammattilaistemme työpöydälle. Artjärvellä tästä upeasta materiaalista syntyvät laadukkaat ja erityisen ihoystävälliset vaatteet ja asusteet koko perheelle. Jo yli 40 vuoden kokemuksella.