Vauvat

Vinkit vauvan turvalliseen uneen – unipussi pitää lämpimänä ja tukee hyvää unta

Ruskovillan vauvan unipussi, hiekka, luomusertifioitua merinovillaa

Pediatrisessa uniohjauksessa kohtaan paljon perheitä, jotka kaipaavat yksilöllistä ohjausta ja neuvoja juuri heidän unihaasteisiinsa. Edistyneen tason CBT-I unettomuusterapeuttina sekä pediatrisena uniohjaajana ja terveydenhoitajana tuen perheen arvojen mukaista vanhemmuutta ja kannustan vanhempia tarvittaviin yöuniin sekä päiväuniin vaikuttaviin muutoksiin. Tavoitteena on, että koko perhe saisi unirauhan.

Tässä blogikirjoituksessa käsitellään vauvan yleisimpiä unihaasteita ja käytännön keinoja niiden ratkaisemiseksi. Kirjoittaja Erika Ilomäki on edistyneen tason CBT-I unettomuusterapeutti, uniohjaaja ja terveydenhoitaja. 

Äiti kantaa vauvaa kantoliinassa, vauvalla Ruskovillan silkkimyssy ja silkkivillainen body

Miksi vauva ei nuku? Yleisimmät unihaasteet ja ratkaisut niihin

Lasten eriasteiset unihaasteet koskettavat suurta osaa perheistä. On yleistä, että varsinkin vauvavuoden aikana sekä pikkulapsivaiheessa monissa kodeissa ja perheissä nukutaan huonosti. Pitkään jatkuneet lasten unihaasteet aiheuttavat myös vanhemmille univajetta sekä mahdollisia unihaasteita. Lapsilla vähäinen tai huonolaatuinen uni voi häiritä tervettä kehitystä ja kasvua.

Vaikeus nukahtaa

Vauvavuoden aikana monet perheet kamppailevat välillä vauvan nukuttamisen kanssa. Vaikeus nukahtaa voi johtua useista eri syistä, kuten vääränlaisesta uni-valverytmistä, yliväsymyksestä, nälästä, epämukavuudesta tai ympäristön ärsykkeistä. Vauvat heräilevät myös usein yöllä ruokailemaan, jonka jälkeen osalla on hankaluuksia nukahtaa uudelleen.

Joillekin vauvoille kevyt kapalointi voi auttaa rauhoittumaan ja estää äkillisiä liikkeistä johtuvia heräämisiä. Luomalla vauvalle säännöllinen iltarutiini, joka voi sisältää esimerkiksi kylvyn, hieronnan tai rauhallisen musiikin, voi auttaa vauvaa valmistautumaan uneen.

Vauvoille on tärkeää luoda myös turvallinen ja rauhoittava ympäristö, jossa hän tuntee olonsa mukavaksi. Hämärä valaistus ja rauhallinen ääniympäristö voivat edesauttaa nukahtamista.

Äiti ja vauva päällään Ruskovillan merinovillainen imetyspaita ja unipussi

Yölliset heräämiset 

Vauvat tarvitsevat usein ruokaa yön aikana. Heidän mahansa ovat pieniä, joten he syövät pienempiä määriä mutta useammin, myös yöllä. Vauvat kehittyvät nopeasti, ja heidän unensa rytmi kehittyy ajan myötä. Vauvojen unisyklit ovat lyhyempiä kuin aikuisilla. Alle kolmen kuukauden ikäisten vauvojen unirytmi on epäsäännöllinen, joten he saattavat herätä useammin yöllä. On täysin normaalia, että vauvat heräilevät öisin, ja tämä vaihe yleensä helpottuu, kun vauvan unirytmi alkaa vakiintua ja iän puolesta lapsi pärjää yön ilman yösyöttöjä. 

Yöllä syöttäessä kannattaa yrittää pitää valot himmeinä ja olla mahdollisimman rauhallinen, jotta vauva ymmärtää, että kyseessä on yö eikä herätysaika. Vauva voi tuntea olonsa turvallisemmaksi, kun hänellä on tuttu univaatetus ja unipussi, joka viestittää, että nyt on aika nukkua. 

Ruskovillan pitkähihainen unipussi luomusertifioitua merinovillaa, valkoinen

Unipussi pitää vauvan lämpimänä sekä tukee turvallista unta

Unipussi on yksi parhaista ja turvallisimmista apuvälineistä vauvan uneen. Unipussi on suunniteltu niin, että se ei rajoita vauvan liikkeitä liikaa, mutta tarjoaa samalla tarpeeksi pehmeän ja turvallisen ympäristön, joka auttaa vauvaa nukahtamaan rauhallisesti.

Hoitotyön tutkimussäätiö sr (Hotus) julkaisi 10/2024 näyttövinkin aiheesta: Miten vauvan turvallista nukkumista voidaan edistää? Näyttövinkin mukaan vauvan turvallista nukkumista voidaan edistää pitämällä kaikki pehmeät esineet, kuten tyynyt, pehmolelut ja peitteet poissa vauvan nukkumisalustalta.

Irtonaisten peitteiden sijaan suositellaan kerrospukeutumista tarvittaessa vauvan lämpimänä pitämiseksi. Puettavia peitteitä voidaan käyttää, mutta on tärkeää käyttää puettavia peitteitä, kuten unipussia ohjeiden mukaisesti. Unipussin tulee olla vauvalle oikean kokoinen, eikä esimerkiksi liian suuri.

Unipussin etuja ovat muun muassa:

  1. Lämmönsäätely: Unipussi pitää vauvan lämpimänä, jolloin on mahdollisuus pitkäkestoisempaan uneen ilman heräämistä kylmyyteen. 
  2. Turvallisuus: Unipussi estää vauvaa kääntymästä peiton alle, mikä vähentää tukehtumisriskiä. Tämä on erityisen tärkeää, sillä unipussi on suunniteltu niin, että se ei liiku pois vauvan ympäriltä. Unipussin valinnassa tärkeintä onkin, että unipussi on juuri sopiva, ei liian iso.
  3. Rauhallinen uni: Monet vauvat voivat tuntea olonsa turvallisemmaksi ja rauhallisemmaksi, kun he ovat unipussissa, sillä se luo "koko kehon" tunnetta, joka voi muistuttaa kohdun olosuhteita.

Ruskovillan vauvan pitkähihainen unipussi on pehmeää 100% luomumerinovillaa. Villa tukee vauvan unta ja kehittyvää lämmönsäätelyä – se lämmittää, mutta ei hiosta. Ruskovillan tuotteilla on Avainlippu-merkki ja unipussit on valmistettu käsityönä Artjärvellä. Pitkähihaisen unipussin helmassa on vaipan vaihtoa helpottava kaksisuuntainen vetoketju ja koossa 50 cm ja 70 cm unipussissa sormien yli käännettävät hihat tuovat tarvittavaa lisälämpöä. Lämpötilasta riippuen unipussin alle voi laittaa tavallisen yöasun tai unipussin voi laittaa myös paljaalle iholle.

Ruskovillan pitkähihainen unipussi luomumerinovillaa, hiekka

Vauvan itkuisuus

Osalla vauvoista esiintyy voimakasta itkua, erityisesti illalla ja tämä voi johtua monesta eri syystä. 

Vauvat usein rauhoittuvat keinuttaessa tai kuunnellessaan tasaisia ääniä, kuten vaikkapa valkoista kohinaa. Tämä voi auttaa itkuista vauvaa rauhoittumaan.  Jos vanhempi imettää, ruokavalion tarkistaminen voi auttaa, sillä jotkut ruoat saattavat aiheuttaa vatsan kipuja tai ilmavaivoja vauvalle. Happiest Baby- menetelmän käyttö auttaa rauhoittamaan itkuista vauvaa.

Kapaloinnista apu vauvan itkuisuuteen 

Happiest Baby -menetelmä on amerikkalaisen lastenlääkäri Harvey Karpin kehittämä tekniikka, jonka tarkoituksena on rauhoittaa itkevää vauvaa. Menetelmää voi käyttää itkuisen vauvan rauhoitteluun kaksiviikkoisesta aina 3–4 kk ikään asti. Tärkeää on muistaa aina ensin huolehtia vauvan perustarpeista, kuten nälästä, unesta, läheisyydestä, kuivasta vaipasta ja sopivasta lämmöstä.

Menetelmässä on viisi eri askelta:

  1. kapalointi
  2. kylkiasento
  3. kohina
  4. ”värinämäinen” hellä liike
  5. imeminen

Suositeltavaa on aina aloittaa kapaloinnilla. Ellei se riitä vauvan rauhoittumiseen, on suositeltavaa hyödyntää muita askelia seuraten, mikä vauvalla toimii. 

Vauvan kapalointi Ruskovillan luomupuuvillaisella kapalovaatteella
Ruskovillan kapalovaate on 100% luomupuuvillaa

Kapalointi

Napakka kapalointi on tärkein askel vauvan rauhoittelussa ja rauhallisena pysymisessä. Kapalointi vähentää usein vauvan levottomuutta, sillä se muistuttaa kohdun kosketusta. 

Ruskovillan luomupuuvillaflanellinen kapalovaate on turvallinen ja pehmeä vauvan ihoa vasten. 100 % sertifioitu luomupuuvilla on pehmeää ja miellyttävää. Värjäämätön ja käsittelemätön luonnonkuitu sopii usein herkkäihoisillekin. Ruskovillan kapalovaate on valmistettu käsityönä Artjärvellä.

Vauva saattaa kapaloidessa vastustella ja itkeä enemmän, mutta yleensä vauvat rauhoittuvat kapaloituna. Kapalointia kannattaa harjoitella silloin, kun vauva on rauhallinen. 

Muista aina tarkistaa, ettei vauva lämpene liikaa. Vauvan lämpötilan voi tarkistaa parhaiten hänen niskastaan. Jos niska vaikuttaa nihkeältä tai hikiseltä on vauvalla luultavasti liian lämmin.

Vältä tukehtumisvaaran vuoksi aina löysiä peittoja ja tyynyjä vauvan pään ympärillä. Huom! Kapalointi tulee lopettaa viimeistään silloin, kun on riski, että vauva kääntyy itse selältä vatsalleen. 

Ruskovillan pitkähihainen vauvan unipussi, hiekka

Unen ja päivärytmin sekoittuminen

Vauvat eivät alkuun erota päivää ja yötä, mikä voi aiheuttaa vaikeuksia nukkumaanmenossa. Noin kolmen kuukauden iästä lähtienbvauvoilla on valmiudet hieman säännöllisempään uni-valverytmiin.

Vauvan on tärkeää oppia erottamaan pikkuhiljaa päivä ja yö. Päivällä vauvan on hyvä olla hereillä valoisassa ympäristössä ja osallistua perheen päivittäisiin toimiin. Yöllä ja illalla kannattaa pitää valaistus himmeänä ja ympäristö rauhallisena. Päivän aikana kannattaa stimuloida vauvaa keskustellen ja leikitellen, mutta yöllä kannattaa olla mahdollisimman hiljainen ja rauhallinen, jotta vauva ymmärtää, että nyt on aika nukkua.

Unihaasteet ovat normaaleja ja usein ohimeneviä

Haasteet vauvojen unessa ovat täysin normaaleja, mutta voivat silti aiheuttaa huolta vanhemmille. Useimmat vauvojen unihaasteet ovat ohimeneviä, ja niihin löytyy käytännön ratkaisuja, jotka tukevat sekä vauvan että vanhempien unta.

Rauhalliset iltarutiinit, sopiva uni-valverytmi, turvallinen nukkumispaikka unipussissa ja sopiva ympäristö voivat parantaa vauvan unta. Jos haasteet jatkuvat tai tuntuvat erityisen hankalilta, on hyvä muistaa, että apua on aina saatavilla uniohjauksen merkeissä. 

Vauva nukkuu sylissä, päällään silkkivillainen body

Lisää vinkkejä

Tutustu Erika Ilomäen uniterapia- ja uniohjauspalveluihin: unilla.fi

Lue myös VillaVauva -oppaamme vauvan lempeään ja luonnonmukaiseen hoitoon. Oppaasta löydät myös vaiheittaiset ohjeet kapalointiin.

Blogikirjoituksessa hyödynnetyt lähteet:

Hoitotyön tutkimussäätiö sr (Hotus), 2024. Miten vauvan turvallista nukkumista voidaan edistää? Saatavilla: https://hotus.fi/wp-content/uploads/2024/10/nayttovinkki-10-2024.pdf

Karp, H. 2015. Happiest baby on the block (2nd ed.). New York: Random House US. 
Käännöksen suomennos, Elina Botha. Katso myös: https://www.happiestbaby.com/blogs/baby/the-5-s-s-for-soothing-babies

Lue seuraavaksi

Winter filming conditions can be harsh, such as in this "Valitut" filming location.