Menu

Toimitusaikamme Suomessa on keskimäärin 2–5 arkipäivää. Ilmainen kotimaan noutopistetoimitus yli 180 € tilauksille.
ruskovilla@ruskovilla.fi   +358 3 871 460  
Kirjaudu Rekisteröidy » English  

Ruskovillan tarina

Ruskovilla perustettiin Artjärvellä 1981

Tarinamme alkoi villaisista vaippahousuista

Ruskovilla on suomalainen perheyritys, jonka konttori, tuotanto ja varasto sijaitsevat upeista lintujärvistään tunnetun Artjärven keskustan tuntumassa, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta.

Ruskovillan tarina alkaa 1970-luvun lopulta, kun Helsingissä elektroniikkayrityksessä työskennelleet Anneli Wahlsten ja Mauno Mattson kaipasivat elämänmuutosta, ja päättivät muuttaa maaseudun rauhaan Artjärvelle. Kesäisin luonnonmukainen viljely ja marjatila elättivät perheen, mutta talveksi tarvittiin lisää ansiotuloja. Siihen aikaan Suomessa oli tarjolla ainoastaan muovipäällysteisiä kestovaippoja, joten monet vanhemmat olivat kiinnostuneita Ruotsissa valmistettavista villavaipoista sekä villaisista vauvanvaatteista. Haasteena oli, että kun postimyynnistä tilatut vaatteet viimein saapuivat Suomeen, olivat ne usein jo liian pieniä käyttäjilleen.

Niinpä Anneli ja Mauno suuntasivat villavaatteiden teko-oppiin Ruotsiin. Anneli tutustui ompeluun ja Mauno kudontaan, ompelukoneisiin, konehuoltoon ja leikkuuseen. Pakettiauto oli todella raskaasti lastattu, kun he saapuivat takaisin Suomeen mukanaan saumureita, helmakoneita ja vanneleikkuri. Syksyllä 1981 Ruskovilla oli perustettu.

Ruskovilla valmistaa edelleen merinovillaisia vauvanvaatteita

Ensimmäisiä tuotteitamme olivat villaiset vauvanvaatteet, kuten vaippahousut, potkuhousut ja paita, jotka päivitettyinä versioina löytyvät edelleen Ruskovillan valikoimista. Kysyntä kasvoi, ja jo seuraavana vuonna palkattiin ensimmäinen ompelija, ja laajennettiin valikoimaa lasten ja aikuisten vaatteisiin. Asiakkaiden pyynnöstä valikoimiin otettiin myös muita luonnonkuituja, kuten silkkiä, silkkivillaa ja luomupuuvillaa. Pian myös ensimmäiset ulkomaiset asiakkaat löysivät Ruskovillan. Tänä päivänä Ruskovillan tuotteita myydään mm. Australiaan, Japaniin, Kiinaan,Etelä-Afrikkaan, Israeliin sekä Pohjois-Amerikkaan asti. 
 
Kasvava yritys ehti toimia monessa eri osoitteessa, kunnes 1991 pysyväksi kodiksi löytyi Artjärven vanha meijerirakennus, jota on laajennettu aina toiminnan kasvaessa. Ruskovillasta muodostui myös aito perheyritys, kun Annelin tytär Leena ja vävypoika Ossi tulivat aluksi kiireavuksi yritykseen. Leena vastaa nykyään yrityksen mallistosta, ja Ossi on hoitanut toimitusjohtajan tehtäviä vuodesta 1999 lähtien. Vaikka virallinen sukupolvenvaihdos tehtiinkin jo 2000-luvun alkupuolella, niin yli 80-vuotias Anneli on edelleen mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa jakaen tietotaitoaan nuoremmille. 
 
Ruskovilla on aina ollut oman tiensä kulkija. Postimyynnin rinnalle avattiin verkkokauppa jo vuonna 1999. Tuotanto on haluttu pitää laadun takaamiseksi Suomessa ja omissa käsissä, mistä kertoo vuonna 1996 myönnetty Avainlipputunnus. Vuonna 2018 Ruskovilla toi markkinoille ensimmäisenä Pohjoismaissa luomulaatuisen silkin, ja vuotta myöhemmin viimeistenkin raaka-aineiden osalta siirryttiin ainoastaan luomulaadun käyttöön. Toiminnan ytimessä on koko ajan pidetty asiakkaiden toiveiden kuuntelemista, ja monesta perheestä löytyykin jo 4. ja 5. sukupolven Ruskovillan tuotteiden käyttäjiä. Tänä päivänä luomumateriaalit, korkea laatu sekä läpinäkyvä lähituotanto ovat ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. 

Ruskovilla mediassa:
Voi Hyvin: Kummastelua kohdannut perheyritys vaalii vihreitä arvoja: ”Muutamme maailmaa vaate kerrallaan”
Yle: Voiko metsäpöpöillä kyllästetty vaate ennaltaehkäistä allergioita? Kokeissa huomattiin, että mikrobiuute muutti ihmisten veriarvoja
Kauppalehti: Näin löydät villafleecen – jopa 99 prosenttia fleecetuotteista on yhä tekokuitua
HBL: Finskt företag lanserar kläder för bättre immunförsvar
Kauppalehti: Suomalainen villafleece käy kaupaksi ympäri maailmaa: ”Ei irtoa haitallisia mikromuoveja”

Ruskovillan tuotteille on myönnetty Avainlippu

OSTA TUOTTEITA