Ruskovillan tarina

Alussa oli vain pariskunta, pakettiauto ja halu tehdä maailmasta parempi paikka luonnonkuitujen avulla. Näistä lähtökohdista syntyi vuonna 1981 ensimmäisenä Suomen markkinoille luomukuiduista valmistetut vaatteet lanseerannut perheyritys, jonka tuotteille on tänä päivänä kysyntää aina Japania, Australiaa ja Pohjois-Amerikkaa myöden.

Kaikki alkoi villaisista vaippahousuista

– Olimme mieheni Mauno Mattssonin kanssa Helsingissä elektroniikka-alan yrityksessä töissä, mutta veri veti kovasti maaseudun rauhaan. 1970-luvun lopulla tutustuimme ensimmäistä kertaa Artjärveen ja luonnonmukaiseen maanviljelyyn, ja pian huomasimme pyörittävämme täällä luomumarjatilaa. Omat lapseni olivat jo isoja, mutta olin kuullut paljon voivottelua siitä, että Suomesta ei tahtonut saada kunnollisia villaisia kestovaippoja tai vauvanvaatteita, ja siitä se ajatus sitten lähti, kertoo Ruskovillan toinen perustaja ja nykyinen yritysmummo Anneli Wahlsten.

Vailla aiempaa kokemusta vaatealasta pariskunta suuntasi oppiin Ruotsiin. Takaisin tultiin pakettiauto täynnä käytettyjä koneita ja pää täynnä ideoita. Alkuperäisen, edelleen hieman modernisoituna käytössä olevan logon Mauno piirsi syksyllä 1981 ensimmäisen liiketilan näyteikkunaan.

Anneli Wahlsten ja Mauno Mattsson ensimmäisen Ruskovilla-myymälän avajaisissa syksyllä 1981.

Alkuperäinen logo on Mauno Mattssonin piirtämä. Se on käytössä yhä edelleen hiukan modernisoituna.

Annelin ja Maunon uskallus ja intohimo kantoivat pitkälle

Ensimmäisiä tuotteitamme olivat villaiset vauvanvaatteet, kuten vaippahousut, potkuhousut ja paita, jotka päivitettyinä versioina löytyvät edelleen Ruskovillan valikoimista. Myös suloinen silkkimyssy on ollut valikoimissamme alusta alkaen, ja siitä on vuosien saatossa tullut todellinen vauvaklassikko.

Kysyntä kasvoi, ja jo seuraavana vuonna palkattiin ensimmäinen ompelija sekä laajennettiin valikoimaa lasten ja aikuisten vaatteisiin. Asiakkaiden pyynnöstä valikoimiin otettiin myös muita luonnonkuituja, kuten silkkiä, silkkivillaa ja luomupuuvillaa.

Ensimmäisin tuotteisiin lukeutuivat merinovillaiset vaippahousut, vauvanpaita ja -myssy sekä silkkimyssy. Tuotteet ovat edelleen mallistossa hiukan päivitettyinä versioina.

Valikoima laajentui pian lasten ja aikuisten vaatteisiin, joita tehtiin vain värjäämättömistä neuloksista. Värilliset villavaatteet tulivat mallistoon vuonna 1991.

Perheyritys on sydämen asia

Kasvava yritys ehti toimia monessa eri osoitteessa, kunnes 1991 pysyväksi kodiksi löytyi Artjärven vanha meijerirakennus, jota on laajennettu aina toiminnan kasvaessa. Pian myös ensimmäiset ulkomaiset asiakkaat löysivät Ruskovillan. Tänä päivänä Ruskovillan tuotteita myydään mm. Australiaan, Japaniin, Kiinaan, Etelä-Afrikkaan sekä Pohjois-Amerikkaan asti. 

– 1990-luvun alussa vävypoikani Ossi Näkki tuli meille ihan vain kiireapulaiseksi. Ossi jäikin taloon pysyvästi, ja otti toimitusjohtajuuden vastaan 1999. Samana vuonna lanseerattiin myös ensimmäinen oma verkkokauppamme postimyynnin ja jälleenmyyjien rinnalle. Tyttäreni Leena Näkki puolestaan vastaa tuotteista, joten kyllä tämä ihan aito perheyritys on, Anneli kertaa. 

Ruskovillan nykyinen toimitusjohtaja Ossi Näkki sekä toinen Ruskovillan perustajista Anneli Wahsten (kuva: Sanoma Media)

Vuonna 1991 Ruskovillan pysyväksi kodiksi löytyi Artjärven vanha meijerirakennus

Suomalaisen työn puolestapuhuja

– Olen itse maatalosta kotoisin, joten minulle tärkeitä arvoja Ruskovillan luotsaamisessa ovat luonnon kanssa tasapainossa elämisen lisäksi olleet suomalainen työ, kerralla hyvin tekeminen ja kaikkien arvokkaiden raaka-aineiden hyödyntäminen mahdollisimman tarkasti osana tuotantoa. Nykyään meillä on asiakkaina perheitä, joissa on käytetty Ruskovillaa usean sukupolven ajan, mikä aina ilahduttaa. Tavoitteenamme on, että asiakas voi löytää vielä vuosienkin päästä sen saman tutun ja laadukkaan tuotteen valikoimistamme, mutta samalla olemme tuoneet siihen rinnalle myös uusia materiaaleja ja malleja. Tähän kaikkeen kai perustuu yli 40-vuotinen menestystarinamme, Ossi Näkki kertoo. 

Suomalaisesta työstä kertoo vuonna 1996 myönnetty Avainlippu-tunnus. – Tuotteemme paitsi suunnitellaan, myös valmistetaan Suomessa. Työllistämme omassa ompelimossamme Artjärvellä yli 20 henkilöä ja etsimme jatkuvasti uusia ammattitaitoisia ompelijoita. Haluamme näin osaltamme myös edesauttaa tekstiiliteollisuuden ja huoltovarmuuden säilymistä Suomessa, Ossi kertoo.

Täällä sijaitsee Ruskovillan sydän. Ompelimossamme työskentelee parikymmentä ompelijaa.

Tuotteemme valmistetaan luomusertifioiduista raaka-aineista. Avainlippu-symboli takaa suomalaisen valmistuksen.

Pienikin yritys voi muuttaa maailmaa

Vuosien varrella Ruskovilla on ollut todellinen suomalaisen vaateteollisuuden edelläkävijä: olemme tuoneet ensimmäisenä markkinoille Suomessa ja usein myös Pohjoismaissa luomulaatuisesta merinovillasta, puuvillasta, merinovillafleecestä, silkistä ja silkkivillasta tehdyt vaatteet. Vuonna 2018 toimme markkinoille ensimmäisenä Pohjoismaissa luomulaatuisen silkin, ja vuotta myöhemmin viimeistenkin raaka-aineiden osalta siirryttiin ainoastaan luomulaadun käyttöön.

Voisikin sanoa, että Ruskovilla on sangen epätyypillinen toimija tekstiilialalla, sillä kasvu ei ole ollut itseisarvo. Sen sijaan olemme aina halunneet valmistaa ihmisille mahdollisimman luonnonmukaisia ja kestävästi tuotettuja laadukkaita alusasuja, sillä ei ole yhdentekevää mitä puemme ihoamme vasten. Kotimaisen työn ja korkean laadun mahdollistamiseksi emme myy tuotteitamme pikamuodille tyypillisillä alennuksilla, ja tällä myös haluamme kannustaa ihmisiä ostamaan vain tarpeeseen.

Meiltä löydät käytännöllisiä, ajattomia ja jo klassikoiksi muodostuneita asuja ihan tavalliseen arkeen. Vaatteemme ovat osa vauvojen ensihetkiä ja lämmittävät myös jo ikääntyneitä. Siinä välissä niillä valloitetaan vuoria, vaelletaan arktisissa olosuhteissa ja nukutaan tähtitaivaan alla. Tätä pysyvyyttä haluamme vaalia. Tästä kaikesta olemme kiitollisia.

Ulkoilupaita on yksi suosituimmista tuotteistamme, joka lanseerattiin jo 1980-luvulla. Ne päällä on valloitettu vuoria, ylitetty jäätiköitä ja tehty lukemattomia retkiä lähimetsissä.

Vuonna 2017 valmistimme ensimmäiset villafleecetakit, jotka osoittautuivat heti asiakkaidemme suosikeiksi. Villafleece on 100 % luomumerinovillaa, joten se on mikromuoviton vaihtoehto perinteiselle tekokuitufleecelle.