Merinovillan hoito-ohje

Näin huolehdit Ruskovillan merinovillatuotteista

Alla kerromme yleisiä merinovillavaatteidemme pesu- ja hoito-ohjeita. Tarkista aina kokolapun pesumerkinnät sekä tuotteen mukana tulevat ohjeet, jotta hoidat omaa tuotettasi juuri sille parhaiten sopivalla tavalla.

Mulesing-vapaa luomumerinovillamme tulee Argentiinasta ja Uruguaysta. Merinovilla on erittäin sileää ja sopii siksi hyvin alusvaatekäyttöön. Tuotteemme eivät sisällä haitallisia viimeistelyaineita, joten niitä ei tarvitse pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa. Joskus hienoinkin merinovilla voi kuitenkin tuntua herkällä iholla kutittavalle tai karhealle. Tällöin vaate kannattaa pestä, sillä pesussa villakuidut pehmenevät ja silottuvat entisestään. 

Tuuleta usein, pese tarvittaessa

Villan perusominaisuuksia ovat mm. rasvaisuus sekä kihara rakenne, joiden ansiosta se myös hylkii likaa, hajuja ja kosteutta. Niinpä villan ensisijainen puhdistustapa on tuuletus pois suorasta auringonpaisteesta, vesisateesta tai lämmönlähteen läheltä. Erityisesti pieni kosteus, kuten kylpyhuone suihkun jälkeen tai sateesta kostea ilma tekevät villalle hyvää.

Säännöllisen käytön jälkeen villavaatteet kannattaa pestä, sillä pesu auttaa villakuituja palautumaan ja säilyttämään joustavuutensa, pidentäen näin käyttöikää. Normaalissa päivittäisessä käytössä oleville villavaatteille suosittelemme pesua noin kahden viikon välein. Ennen pidempiaikaiseen säilytykseen laittoa villavaatteet tulee myös pestä.

Merinovillan pesuohjeet

Merinovillavaatteet ja -asusteet voidaan pestä käsin tai pesukoneen 30°C käsin- tai villanpesuohjelmalla, linkous max 800 kierrosta / min.

Suosittelemme pesuun Sonettin hoitavaa villan- ja silkinpesuainetta ja tahranpoistoon Sonettin sappisaippuaa. Älä käytä synteettisiä villanpesuaineita, joissa on valkaisuainetta tai entsyymejä, sillä ne liottavat villarasvan ja haurastuttavat villakuitua.

Villavaate ei kestä kuivausrumpua. Käsinpesun jälkeen vaatteesta voi puristella ylimääräisen veden esim. rullaamalla sen paksun froteepyyhkeen sisään. Vaatetta ei saa vääntää kuivaksi. Villavaatteet kuositellaan kosteina ja kuivatetaan vaakatasossa pois suorasta auringonpaisteesta sekä lämmönlähteiden läheltä.

Jos pesuun käytetään Sonettin hoitavaa pesuainetta, joka sisältää oliivi- ja rapsiöljyä, ei erillistä lanoliinikäsittelyä tarvita muuten kuin villaisten vaippahousujen hoitoon. 

Merinovillan hoito-ohjeet

Villatuotteitamme ei olla käsitelty koinsuoja-aineilla, mikä valitettavasti tekee niistä koiden ja kuoriaisten suurta herkkua. Silloin kun villatuotteesi eivät ole päivittäisessä käytössä, niitä tulee säilyttää tiiviisti suljetussa muovipussissa pois suorasta auringonpaisteesta. Valikoimastamme löytyy myös punasetrirenkaita ja koiperhosansoja, jotka ovat turvallinen ja luonnonmukainen tapa suojata tekstiilejä.

Hankauksen takia villa saattaa nyppyyntyä, jolloin nyppyjä voi yrittää varovasti poistaa käyttäen villakampaa tai paristokäyttöistä nukanpoistajaa, mutta tällöin villan tulee olla pingotettuna kireäksi esimerkiksi silityslautaa vasten. Runsas nukanpoistajan käyttö kuitenkin ohentaa ja haurastuttaa neulosta, joten sitä kannattaa käyttää harkiten. Irtolikaa ja karvoja voi poistaa vaate- tai tarraharjalla.

Paikkaamalla lisää käyttöikää

Oikeaoppinen pesu ja säilytys ovat vaatteen pitkän käyttöiän edellytyksiä. Kun aika tekee tehtävänsä ja käyttö alkaa näkyä kulumisena, on aika paikata vaate. Paras aika paikata on, kun neulos alkaa ohentua eikä reikiä ole vielä ehtinyt muodostua. 

Korjaamista helpottamaan valikoimistamme löytyvät kotimaisen FabPatch Oy:n meille valmistamat vaatelaastarit, joissa on käytetty luomusilkkivillaamme. Joustavien neulospaikkojen avulla paikkaat merinovilla- ja silkkivillavaatteesi helposti ilman neulaa ja lankaa.