Luomutuotanto

Luomusilkki on maailman ylellisin tekstiilikuitu

Luomusilkki on maailman ylellisin tekstiilikuitu

Tuhansia vuosia vanha tapa tuottaa silkkiä on säilynyt Qianjiangin vuoristossa Keski-Kiinassa.  Keväällä 2018 saimme ainutlaatuiden tilaisuuden vierailla luomusilkin synty­sijoilla.

Silmänkantamattomiin vehreitä rinteitä ja laaksoja, puunlatvoissa roikkuvia pilviä sekä tasaisena jatkuva rouskutusääni. Äänen tarkemmaksi lähteeksi paljastuvat mulperiperhosen toukat, jotka nauttivat valkomulperipuun lehtiä. On tultu maailmassa nykyään äärimmäisen harvinaisen luomusilkin synnyinseudulle Keski-Kiinaan. Näistä aineksista syntyvät ainoat pohjoismaiset luomusilkkituotteet.

Pääsimme kipuamaan ylös vuoren rinteelle seuraamaan, kuinka lehtiä kerättiin säkki­kaupalla alati kasvaville, suuren ruokaha­lun omaaville toukille. Toukkien ravinto­kasvit, mulperipuut, pidetään leikkaamalla pensasmaisina, jolloin lehtien kerääminen helpottuu. Kuulimme samalla farmin luon­nonmukaisesta viljelytavasta ja tutustuimme työntekijöihin.

Silkkitoukkia luomusilkkifarmilla Kiinassa

Vierailumme oli ajoitettu niin, että näki­simme toukat juuri ennen niiden koteloi­tumista. Farmilla meitä odottikin muutama miljoona silkkiperhosen toukkaa, jotka rouskuttivat tarmokkaasti niille tarjottu­ja mulperipuun lehtiä suojakatoksen alla. Toukkien hoitaminen on tarkkaa puuhaa: lämpötilan tulee olla juuri sopiva, ja aivan aluksi ravinto on hienonnettava pienille toukille käsin jopa viisi kertaa vuorokau­dessa yösyötöt mukaanlukien. Meidän näkemämme toukat olivat jo lähes täysi­kokoisia, ja niille tuoreita lehtiä tarjottiin kolmesti vuorokaudessa.

Monimuotoinen luonto laadun takeena

Suurin osa silkistä on niin sanottua tehotuotantosilkkiä. Tässä tuotantomuodossa valkomulperipuita kasvatetaan valtavina monokulttuuriviljelminä, jota tehostetaan keinotekoisilla lannoitteella ja torjunta-aineilla. Maaperän ravinteikkuus heikkenee ja koko ekosysteemi kärsii. Koska silkin laadukkuus riippuu pitkälti toukkien saamasta ravinnosta, näkyy se myös väistämättä valmiiden vaatteiden laadussa.

Qianjiangin luomusilkkifarmista vastaava Ran Longxiangilla on meille kuitenkin hyviä uutisia. Luomusilkkituotannosta puuttuvat kokonaan keinotekoiset lannoitteet sekä torjunta-aineet, mutta sen lisäksi mulperipuiden luonnonmukaista kasvuympäristöä jäljitellään pitämällä kasvisto monipuolisena. Hedelmäpuiden ympärillä pörräävät mehiläiset ja muut hyönteiset, ja eläimet viihtyvät luonnollisessa elinympäristössään viljelmien keskellä.

Silkkiä tuottavat perhoset on vuosituhansien saatossa jalostettu niin, etteivät enää pärjää ilman ihmistä. Yhteen kiloon silkkiä vaaditaan 10 000 silkkitoukkaa sekä 250–300 kg mulperipuun lehtiä. Luomusilkkifarmilla toukkien ruokinta on ympärivuorokautista käsityötä, ja saatuaan riittävästi ravintoa toukka kehrää 2–3 vuorokaudessa ympärilleen silkkikopan eli kokongin muuttaen lehdet upeaksi kuiduksi.

Muutaman päivän kuluttua kokon­git ovat valmiita jatkokäsittelyyn. Ne kuumakäsitellään ja toimitetaan kelaamoon, jossa niistä harjataan koteloa peittävä ns. katkosilkki päältä pois. Sen alla on hienoa filamenttisilkkiä, eli pitkää silkkikuitua, joka voi jatkua yhtäjaksoisena jopa puolentoista kilometrin pituisena. Juuri tästä materiaalista silkkineuloksemme koostuu.

Myös ihmisten on voitava hyvin

Luomu- ja vastuullisuussertifioidulla farmilla pelkkä luonnon hyvinvointi ei kuitenkaan riitä. Sertifikaattien vaatimalla tavalla koko tuotantoketjun on tarkistanut riippumaton kolmas osapuoli, ja se on jäljitettävissä yksittäisteen työvaiheeseen saakka. 

Tuotantotavan käsityövaltaisuuden ja lopputuotteen laadukkuuden ansiosta myös farmin työntekijöiden ansiot ovat huomattavasti tehotuotantoa paremmat. Työympäristö on myös turvallinen ja tasa-arvoinen.

Filamenttisilkki neulotaan käyttöömme materiaalin alkulähteillä Kiinassa ja saapuu valmiina neuloksena saapuu ammattilaistemme työpöydälle. Artjärvellä tästä upeasta materiaalista syntyvät laadukkaat ja erityisen ihoystävälliset vaatteet ja asusteet koko perheelle. Jo yli 40 vuoden kokemuksella.

Lue seuraavaksi

Lampaita laitumella