Luomutuotanto

Mitä on luomumerinovilla?

Lampaita laitumella

Merinovillan verrattomat ominaisuudet tekevät siitä parhaan valinnan ihoa vasten tulevaksi aluskerrokseksi. Luomusertifioinnin minimivaatimukset vaikuttavat villan käsittelyyn sen kaikissa tuotantovaiheissa. Viimeiset työvaiheet hoitavat suomalaiset tekstiilialan ammattilaiset.

Luomutuotannon periaatteet

Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ihmisille, eläimille tai ympäristölle. Samat tiukat kriteerit määrittävät myös luomuraaka-aineiden jatkokäsittelyä.

Villan kohdalla luomusertifiointi tarkoittaa mm. lampaan laidunmaan hyvinvoinnista huolehtimista, lampaiden mahdollisuutta lajiominaiseen elämään sekä rajoituksia villan jatkokäsittelyssä sallituille kemikaaleille. Lisäksi lampaankasvatuksesta elantonsa saavilla ihmisillä on oikeus mm. paikallisen palkkatason mukaiseen korvaukseen.

Kuva: Südwolle Group

Lampailla mahdollisuus hyvään elämään

Villamme tulee useilta sertifikaatin säädösten mukaan merinolampaita kasvattavilta tiloilta Argentiinasta ja Uruguaysta, missä lampaille kivuliasta mulesing-käsittelyä ei tarvita lainkaan. Näillä ulkopuolisen tahon valvomilla tiloilla lampaat laiduntavat vapaina, ja ne kerätään yhteen ainoastaan kerran vuodessa tapahtuvaa kerintää varten.

Keritsemistilanteessa pyritään mahdollisimman hiljaisen ja stressittömän ympäristön luomiseen, sillä rauhallisia eläimiä on aina helpompi käsitellä. Tiloilla käytetään keritsemismetodia, missä lampaita ei sidota lainkaan, jotta kerintätilanne olisi mahdollisimman nopea ja vähän rajoittava eläimille. Välillä kerinnän yhteydessä tapahtuu pieniä viiltoja (Argentiinasta saamamme yksi esimerkkiluku oli yksi viilto jokaista 3 500 kerittyä lammasta kohtaan), ja tällöinkin haavanhoitoon oli tarkat ohjeet mm. desinfioinnin ja mahdollisen tikkauksen varalta. Tikkauksen suorittaa aina eläinlääkäri tai siihen erillisen koulutuksen saanut keritsijä.

Sekä Argentiinassa että Uruguayssa lammastuotantoa valvoo oma viranomainen, Argentiinassa nimeltään PROLANA, joka myös kouluttaa ja sertifioi kerintää suorittavat ammattilaiset. Alan ammattilaisia auditoidaan säännöllisesti, ja väärinkäytökset eläimiä kohtaan johtavat keritsijän ”jäähylle laittamiseen” ja lisäkoulutuksen antamiseen.

Merinovillalangat

Ei haitallisille kemikaaleille

Kerinnän jälkeen raakavilla kuljetetaan kumppanillemme Eurooppaan, missä värillinen villa saa lopullisen sävynsä. Luomustandardien mukaan värjäyksessä ei saa käyttää kromia tai raskasmetallisuoloja. Värjäys tapahtuu suljetussa järjestelmässä, jolloin väriaineita ei lasketa vesistöihin.

Suuri osa tänä päivänä myytävästä villasta on käsitelty eri tavoin kestämään konepesua ja ehkäisemään huopumista. Yksi käsittelymuodoista on superwash-käsittely, jolloin villakuitu käsitellään kloorilla ja polymeerillä (muovilla), ja käsittelyssä käytettävät kemikaalit voivat aiheuttaa ympäristölle haitallisia päästöjä sekä vesistöjen saastumista.

Menetelmien kehittyessä on onneksi mahdollista saavuttaa samat ominaisuudet myös ympäristöystävällisemmin ja turvallisemmin. Villa- ja silkkivillatuotteemme ovat saaneet luomutuotannossa sallitun kemikaalittoman plasmakäsittelyn. Tuotteissamme ei myöskään ole käytetty haitallisia viimeistelyaineita, kuten homeenesto- tai koinsuoja-aineita, jolloin ne ovat turvallisia valmistaa ja käyttää.

Merinovillaneuloksen kaavoitus

Villan pitkä matka ihoa vasten

Käyttämämme luomumerinovilla saapuu Suomeen lankana maa- ja merirahtina. Merinovillalankamme matkustavat seuraavaksi Orivedelle ja Kangasalle, missä siitä neulotaan villaneulosta pitkäaikaisten yhteistyökumppaneidemme Orneule Oy:n ja Knitwear Finland Oy toimesta. Villafleeceneuloksen valmistus tapahtuu Saksassa, sillä Suomessa ei ole siihen tarvittavaa laitteistoa.

Neulosten saavuttua tehtaallemme Artjärvelle, taitavat ammattilaisemme valmistavat siitä laadukkaat vaatteet ja asusteet. Myös tuotteiden viimeistely, pakkaus ja varastointi tapahtuvat omissa tiloissamme Artjärvellä.

Meille jokainen tilkku on tärkeä, ja hyödynnämme arvokkaan materiaalin tarkoin. Pienistä paloista syntyy mm. vauvojen lapasia ja pienimmät tilkut karstataan vuodevaatteiden täytteeksi tai jatkojalostetaan esimerkiksi imeytysmatoiksi. Lisätietoa valmistuksesta voit lukea täältä.

Lue seuraavaksi

Luomusilkki on maailman ylellisin tekstiilikuitu