Menu

Toimitusaikamme Suomessa on keskimäärin 2–5 arkipäivää. Ilmainen kotimaan noutopistetoimitus yli 180 € tilauksille.
ruskovilla@ruskovilla.fi   +358 3 871 460  
Kirjaudu Rekisteröidy » English  

Luonnonkuituja yli 40 vuoden kokemuksella


Annelin ja Maunon uskallus ja intohimo kantoi pitkälle

 


Alussa oli vain pariskunta, pakettiauto ja halu tehdä maailmasta parempi paikka luonnonkuitujen avulla. Näistä lähtökohdista syntyi vuonna 1981 ensimmäisenä Suomen markkinoille luomukuiduista valmistetut vaatteet lanseerannut perheyritys, jonka tuotteille on tänä päivänä kysyntää aina Japania, Australiaa ja Pohjois-Amerikkaa myöden.

 

– Olimme mieheni Mauno Mattssonin kanssa Helsingissä elektroniikka-alan yrityksessä töissä, mutta veri veti kovasti maaseudun rauhaan. 1970-luvun lopulla tutustuimme ensimmäistä kertaa Artjärveen ja luonnonmukaiseen maanviljelyyn, ja pian huomasimme pyörittävämme täällä luomumarjatilaa. Omat lapseni olivat jo isoja, mutta olin kuullut paljon voivottelua siitä, että Suomesta ei tahtonut saada kunnollisia villaisia kestovaippoja tai vauvanvaatteita, ja siitä se ajatus sitten lähti, kertoo Ruskovillan toinen perustaja ja nykyinen yritysmummo Anneli Wahlsten

Vailla aiempaa kokemusta vaatealasta pariskunta suuntasi oppiin Ruotsiin. Takaisin tultiin pakettiauto täynnä käytettyjä koneita ja pää täynnä ideoita. Alkuperäisen, edelleen hieman modernisoituna käytössä olevan logon Mauno piirsi syksyllä 1981 ensimmäisen liiketilan näyteikkunaan. 
 

Aito perheyritys

Asiakkaiden toiveista valikoima laajennettiin pian myös lasten ja aikuisten vaatteilla. Toimitiloja vaihdettiin Artjärven keskustan tuntumassa isompiin useampaan kertaan. 

– Aluksi meillä ei ollut omaa mallimestaria uusien tuotteiden kaavoittamiseksi, mutta apuun siunaantui vastavalmistunut vaatetusalan ammattilainen Tuula Hepola. Hän kaavoitti monet menestystuotteemme kuten vauvojen ja lasten välihaalarit, ulkoilukerraston, asusteet ja lämmittimet. Hän osallistui myös ensim-mäisten tuoteluetteloidemme syntyprosessiin, ja ideoi VillaVauva-vihkosen, Anneli muistelee lämmöllä. Tänä päivänä Tuulaa ja hänen perhettään työllistää Ottobre-kaavalehti, joka ilmestyy Suomen lisäksi kahdeksalla eri kielellä 140 maassa.

– 1990-luvun alussa vävypoikani Ossi Näkki tuli meille ihan vain kiireapulaiseksi. Ossi jäikin taloon pysyvästi, ja otti toimitusjohtajuuden vastaan 1999. Samana vuonna lanseerattiin myös ensimmäinen oma verkkokauppamme postimyynnin ja jälleenmyyjien rinnalle. Tyttäreni Leena Näkki puolestaan vastaa tuotteista, joten kyllä tämä ihan aito perheyritys on, Anneli kertaa. 
 

Luomumateriaalien edelläkävijä

Vuosien varrella Ruskovilla on ollut todellinen suomalaisen vaateteollisuuden edelläkävijä: se on tuonut ensimmäisenä markkinoille Suomessa ja usein myös Pohjoismaissa luomulaatuisesta merinovillasta, puuvillasta, merinovillafleecestä, silkistä ja silkkivillasta tehdyt vaatteet. 

– Olen itse maatalosta kotoisin, joten minulle tärkeitä arvoja Ruskovillan luotsaamisessa ovat luonnon kanssa tasapainossa elämisen lisäksi olleet suomalainen työ, kerralla hyvin tekeminen ja kaikkien arvokkaiden raaka-aineiden hyödyntäminen mahdollisimman tarkasti osana tuotantoa. Nykyään meillä on asiakkaina perheitä, joissa on käytetty Ruskovillaa usean sukupolven ajan, mikä aina ilahduttaa. Tavoitteenamme on, että asiakas voi löytää vielä vuosienkin päästä sen saman tutun ja laadukkaan tuotteen valikoimistamme, mutta samalla olemme tuoneet siihen rinnalle myös uusia materiaaleja ja malleja. Tähän kaikkeen kai perustuu 40-vuotinen menestystarinamme, Ossi Näkki kertoo. 

Tällä hetkellä Ruskovillan tulevaisuus näyttää valoisalta. Taloon on palkattu nuorempaa polvea kokeneiden ammattilaisten rinnalle oppimaan Ruskovilla-tuotteiden valmistuksen saloja. Kuluttajat ovat myös heränneet etsimään vaihtoehtoja kertakäyttömuodin rinnalle. Annelin ja Maunon arvokas perintö vievät yritystä eteenpäin myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Kuvassa Ruskovillan nykyinen toimitusjohtaja Ossi Näkki sekä toinen Ruskovillan perustajista Anneli Wahsten        Kuva: Sanoma Media

OSTA TUOTTEITA