Menu

Toimitusaikamme Suomessa on keskimäärin 2–5 arkipäivää. Ilmainen kotimaan noutopistetoimitus yli 180 € tilauksille.
ruskovilla@ruskovilla.fi   +358 3 871 460  
Kirjaudu Rekisteröidy » English  

Usein kysytyt kysymykset

  Ruskovillan materiaalit, tuotanto ja eettiset periaatteet

Lisätietoa meistä ja tuotteistamme

Alle olemme koonneet yleisimpiä meille tulevia kysymyksiä raaka-aineisiin, tuotteisiin ja toimintaamme liittyen.

Mikä on Ruskovilla?

Ruskovilla on suomalainen perheyritys. Pääkonttorimme, tuotantomme ja varastomme sijaitsevat Päijät-Hämeen Artjärvellä, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Syntytarinassamme kerromme lisää yrityksemme juurista ja arvoista.

Mitä raaka-aineita käytätte, ja mistä ne ovat peräisin?

Alusta asti periaatteenamme on ollut valmistaa ensiluokkaisia tuotteita luonnonkuiduista. Villalla, silkillä, silkkivillalla ja puuvillalla on jokaisella omat uniikit tuoteominaisuutensa, ja siten parhaiten niille sopivat käyttötarkoituksensa.

Kaikki raaka-aineemme ovat sertifioitua luomua. Luomutuotannossa otetaan huomioon sekä luonnon että ihmisten hyvinvointi. Mulesing-vapaa merinovillamme on jopa 7 kertaa ohuempaa kuin suomenlampaan villa, ja se tulee pitkäaikaisilta toimittajiltamme Argentiinasta ja Uruguaista. Silkkimme tulee yhdeltä maailman muutamista luomusilkkiä valmistavilta silkkifarmeilta Sichuanin maakunnasta Keski-Kiinasta. Silkkivilla raaka-aineet ovat yhdistelmä näistä kahdesta raaka-aineesta. Käyttämämme värjäämätön luomupuuvilla on peräisin Intiasta.

Kerromme tarkemmin kunkin materiaalin matkasta valmiiksi tuotteeksi verkkokauppamme tuotekuvauksien lisätiedoissa.

Kuka valmistaa tuotteenne ja missä?

Kerromme tarkemmin kunkin tuotteen alkuperästä ja valmistuksesta verkkokauppamme tuotekuvauksien lisätiedoissa.

Suurimman osan myymistämme tuotteista valmistavat omat koulutetut ja kuukausipalkkaiset ammattilaiset Artjärven vanhalla meijerillä Päijät-Hämeessä. Nämä sekä muut alihankkijoidemme Suomessa valmistamat tuotteet tunnistat Avainlippu-merkistä.

Osa tuotteistamme, kuten lampaantaljat, pesuaineet ja joogamatot, tulevat luotettavilta ja pitkäaikaisilta toimittajiltamme etupäässä Euroopasta ja Uudesta-Seelannista. Näissäkin tapauksissa olemme aina pyrkineet suosimaan luomustandardit täyttäviä tuotteita, jos se suinkin on mahdollista. Nämäkin tuotteet varastoidaan Artjärvellä, joten pystymme yleensä postittamaan ne jo viimeistään tilausta seuraavana arkipäivänä.

Miten pesen ja huollan tuotteitani oikein?

Hyvä hoito on tärkeä osa vaatteen ekologiaa, sillä oikea pesu ja säännöllinen huolto pidentävät tuotteiden käyttöikää huomattavasti. Olemme kertoneet jokaisen materiaalin ja tuotteen oikeaoppisesta pesusta ja huollosta verkkokauppamme tarkemmissa tuotetiedoissa. Tiivistetyt pesuohjeet löydät myös tuotteen koko- ja pesuohjelapusta.

Luonnonkuidut raikastuvat usein pelkällä tuuletuksella. Vesipesun kestävät tuotteet tulisi pestä niille parhaiten sopivilla, luontoon nopeasti hajoavilla pesuaineilla. Tahrojenpoistoon suosittelemme sappisaippuaa. Koska emme käytä tuotteissamme ihmisille ja luonnolle haitallisia koinsuojakäsittelyjä, kesä- ja muuhun pitkäaikaiseen säilytykseen suosittelemme tuotteen alkuperäistä tai muuta tiiviisti suljettavaa muovipussia.

Miksi minun kannattaisi valita luonnonkuidut keinokuitujen sijaan?

Iho on ihmisen suurin elin, jonka kaksisuuntaiset huokoset siirtävät meitä ympäröiviä hiukkasia, kuten kemikaaleja, kehoomme. Siksi ei olekaan yhdentekevää, mitä ihoamme vasten laitamme.

Olemme kirjoittaneet käyttämistämme luonnonkuiduista paljon tarpeellista taustatietoa. Tiivistetysti voidaan kuitenkin sanoa, että luonto on vuosituhansien ajan tehnyt äärimmäisen tarkkaa tuotekehitystyötä, jollaiseen me ihmiset emme ole vielä keinokuiduissa yltäneet. Villa ja silkki ovat loistavia lämmöneristäjiä: ne tuntuvat viileitä kuumassa, ja lämmittämät kylmällä säällä. Kumpikin voi imeä itseensä huomattavan määrän kosteutta, kuten iholta haituvaa hikeä, tuntumatta nihkeältä. Kuivassa talvi-ilmassa villa ja silkki eivät sähköisty samaan tapaan kuin keinokuidut.

Luonnonkuidut ovat myös verrattain helppohoitoisia, sillä esimerkiksi villa on luontaisesti likaa hylkivää sekä hienhajua neutraloivaa, ja tällöin pelkkä tuuletus riittää usein raikastamaan vaatteen. Silkin hienojakoinen proteiinirakenne muistuttaa ihmisihoa, ja on siksi miellyttävä myös allergikkojen ja muiden herkkäihoisten paljasta ihoa vasten. Lisäksi siinä missä keinokuitu roihahtaa hetkessä tuleen, on villa huonon palavuutensa johdosta paloturvallinen, ja siksi erityisen hyvin retkeilyolosuhteisiin sopiva materiaali.

Pesujen aikana sekä elinkaarensa päässä kierrätysmuovistakin valmistettujen tuotteiden mikromuovit päätyvät takaisin vesistöihin, kun taas puhtaat luonnonkuidut maatuvat 100% osaksi luonnon kiertokulkua.

Onko teillä tuotteiden korjauspalvelua?

Vanhan korjaaminen on aina uuden valmistamista ympäristöystävällisempää.

Varsinaista korjauspalvelua meillä ei vielä toistaiseksi ole. Tuotantomme kuitenkin sijaitsee pääkonttorimme alakerrassa, joten tarvittaessa voimme tehdä nopeastikin korjauksia tuotteisiin, jonka lisäksi voimme myös lähettää paikkaamiseen tarvittavan tilkun kotiin.

Ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun pääsemme selvittämään tilanteesi. Myös tehtaanmyymälämme henkilökunta voi auttaa näissä asioissa.

Pesethän tuotteesi ennen meille korjaukseen lähettämistä, jotta varsinainen korjaus onnistuu nopeammin.

Miten olette ottaneet ympäristön huomioon tuotannossanne?

Luonto on antanut meille kaikki upeat raaka-aineet, joten haluamme myös vastavuoroisesti kohdella sitä hyvin.

Kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat sertifioitua luomua, jonka tuottamisessa on otettu huomioon luonto monin tavoin. Sertifioinnin kriteerien mukaan esimerkiksi kemialliset lannoitteet ja monokulttuuri ovat kiellettyjä, ja eri kasveja viljellään vuoroviljelynä maaperän ravinteikkuuden säilyttämiseksi. Värjäys tapahtuu suljetuissa järjestelmissä reaktiivivärein, jolloin kuitu reagoi täydellisesti värin kanssa, eikä jätä jäämiä. Muusta tekstiiliteollisuudesta poiketen kromivärejä ja raskasmetyallisuoloja ei käytetä luomutuotannossa lainkaan. Kaikki käyttämämme luomumateriaalit on esitelty myös toisaalla tarkemmin.

Omat tuotteemme ommellaan Suomessa, jolloin valmiiden tuotteiden rahtimatkat pysyvät lyhyinä. Työn suorittavat parhaista mahdollisista raaka-aineista huolellisesti omat ompelijamme, jolloin tuotteet ovat pitkäikäisiä. Niitä ei viimeistellä lainkaan luonnolle ja ihmisille haitallisilla koinsuoja-aineilla, jolloin ne ovat turvallisia käyttää. Koinsuojana toimii tuotteiden säilytys niiden alkuperäisissä tuotepusseissa. Amerplast valmistaa tuotepakkauksemme ympäristöystävällisestä Green PE-materiaalista. Green PE:n valmistuksessa käytetään etanolia, joka saadaan sokerintuotannon sivutuotteena Tuotepakkaukset voidaan palauttaa muovipakkausten keräyspisteeseen.

Olemme suunnitelleet tuotantomme resurssiviisaasti, ja olemme harjoittaneet kiertotaloutta jo kauan ennen kuin koko termi oli edes keksitty. Esimerkiksi ylijäävät valkoiset villatilkut karstataan villapetivaatteiden täytteeksi, ja värilliset tilkut kerätään teollisuuteen tarvittavien imeytysmattojen raaka-aineeksi. Kaikki tuotteemme valmistetaan 100% uusiutuvalla energialla, ja tuotanto-, varasto- ja myymälätilojemme lämmityksessä hyödynnämme uusiutuvaa maalämpöä

Iso osa ekologiaa on tuotteiden oikea huolto ja pesu. Myymämme pesuaineet ovat nopeasti luontoon hajoavia ympäristöystävällisiä tuotteita. Kannustamme myös poisheittämisen sijaan korjaamaan ja korjauttamaan tuotteita.

Pesujen aikana sekä elinkaarensa päässä kierrätysmuovistakin valmistettujen tuotteiden mikromuovit päätyvät takaisin vesistöihin, kun taas puhtaat luonnonkuidut maatuvat 100% osaksi luonnon kiertokulkua.

 Miten huomioitte eläinten oikeudet tuotteiden valmistuksessa?

Käyttämistämme luonnonkuiduista villa ja silkki ovat eläinperäisiä, ja siksi myös niitä tuottavien eläinten hyvinvointi on pyritty huomioimaan osana valmistusta.

Kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat sertifioitua luomua. Lähtökohtaisesti sertifiointi takaa, että eläimistä pidetään hyvää huolta mm. ravinnon, suojan ja terveydenhuollon osalta, ja myös mahdollisuus lajityypilliseen elämään turvataan.

Vaatteissa käytettävä luomumerinovillamme tulee Argentiinasta ja Uruguaysta, missä lampaille ei tarvitse tehdä kivuliasta mulesing-toimenpidettä, ja lampaat laiduntavat vapaina. Sekä Argentiinassa että Uruguayssa lammastuotantoa valvoo oma viranomainen, Argentiinassa nimeltään PROLANA, joka myös kouluttaa ja sertifioi kerintää suorittavat ammattilaiset. Alan ammattilaisia auditoidaan säännöllisesti, ja väärinkäytökset eläimiä kohtaan johtavat keritsijän ”jäähylle laittamiseen” ja lisäkoulutuksen antamiseen.

Lampaan kerätään yhteen kerran vuodessa keritsemistä varten. Keritsemistilanteessa pyritään mahdollisimman hiljaisen ja stressittömän ympäristön luomiseen, sillä rauhallisia eläimiä on aina helpompi käsitellä. Tiloilla käytetään keritsemismetodia, missä lampaita ei sidota lainkaan, jotta kerintätilanne olisi mahdollisimman nopea ja vähän rajoittava eläimille. Välillä kerinnän yhteydessä tapahtuu pieniä viiltoja (Argentiinasta saamamme yksi esimerkkiluku oli yksi viilto jokaista 3 500 kerittyä lammasta kohtaan), ja tällöinkin haavanhoitoon oli tarkat ohjeet mm. desinfioinnin ja mahdollisen tikkauksen varalta. Tikkauksen suorittaa aina eläinlääkäri tai siihen erillisen koulutuksen saanut keritsijä.

Mm. mulesing-vapaus sekä vapaana laiduntaminen koskevat myös Uudesta-Seelannista tulevia lampaantaljojamme. Taljat tulevat lihatuotannon sivutuotteena Farm Assurance Programs -sertifioinnin saaneilta tiloilta. Tämän ohjelman tiimoilta eläinten hyvinvoinnille on asetettu vaatimukset mm. ravinnon, terveydenhuollon ja lajityypilliseen elämän osalta.

Silkkiperhosen toukkien osalta vaatimus lajityypillisestä elämästä on haasteellisempi, sillä ne on vuosituhansien aikana jalostettu niin pitkälle, että ne eivät tulisi enää toimeen ilman ihmistä. Myös Keski-Kiinasta tuleva silkkimme on luomusertifioitua, joten toukat saavat ravinnokseen ainoastaan luomutuotettua mulperipuun lehteä. Tuotettuaan silkkikotelon eli kokongin ne käsitellään kuumalla höyryllä, jolloin sisällä oleva silkkiperhonen kuolee hetkessä. Näin toimitaan, koska jos perhosen annettaisiin kuoriutua, se katkoisi silkin, eikä pitkiä ja laadukkaita silkkisäikeitä saataisi talteen. Osa perhosista annetaan kuoriutua, jotta ne jatkavat sukua. Kuoriutumisensa jälkeen perhosen elinikä voidaan kuitenkin mitata muutamissa päivissä, sillä se ei kykene lainkaan syömään.

Olemme henkilökohtaisesti vierailleet paikan päällä Uudessa-Seelannissa ja Kiinassa. Korona sekoitti matkasuunnitelmamme villan alkulähteille Argentiinaan ja Uruguayhin, mutta monitorointimatka pyritään järjestämään heti kun matkustaminen on jälleen turvallista.

Löytyykö valikoimistanne vegaaneille sopivia tuotteita?

Vaikka pääraaka-aineemme villa ja silkki eivät olekaan vegaaniystävällisiä, pystymme palvelemaan vegaaneja esim. hamppupeittojen, hirssiakanatyynyjen sekä lasten ja vauvojen puuvillavaatteiden osalta.  

OSTA TUOTTEITA