Menu

Toimitusaikamme Suomessa on keskimäärin 2–5 arkipäivää. Ilmainen kotimaan noutopistetoimitus yli 180 € tilauksille.
ruskovilla@ruskovilla.fi   +358 3 871 460  
Kirjaudu Rekisteröidy » English  

Luomutuotannon periaatteet

Mitä luomuvaate ja luomulaatuinen tarkoittaa


Mitä luomu tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle eivätkä ihmisten, kasvien ja eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Kaikilla käyttämillämme raaka-aineilla - merinovillalla, silkillä, silkkivillalla ja puuvillalla - on ekologisuudesta ja eettisyydestä viestivä luomusertifikaatti.

Vaatteen matka alkaa hyvinvoivasta maaperästä

Pukiessasi päällesi tutun villapaidan, et tule varmaankaan ajatelleeksi, kuinka pitkä villan matka on laiduntavasta lampaasta Ruskovillan villapaidaksi. Tai mitä kaikkea on vaadittu ennen kuin silkkipaita hyväilee ihoasi ja puuvillainen kapalovaate rauhoittaa vauvan uneen.

Luonnonkuitujen sertifiointi alkaa maaperästä, jolla lampaat laiduntavat, silkkitoukkien vaatimat mulperipuut kasvavat, ja jolle puuvillansiemenet kylvetään.

Villantuotannossa on tärkeää kiinnittää huomiota maan hedelmällisyyteen, viljelykiertoon, lampaiden ravitsemukseen ja terveyteen sekä loisten hallintaan, Synteettiset kasvinsuojeluaineet, hormonit, rokotukset ja geenimanipulonti ovat kiellettyjä. Karjanpidon hyvät käytänteet ja lampaiden lajinmukainen kohtelu on itsestäänselvää.

Tärkein silkintuottaja on mulperiperhonen, jota kasvatetaan silkkiä tuottavana kotieläimenä. Se on vuosituhansien saatossa jalostettu niin, ettei se enää tule toimeen ilman ihmistä. Lähtökohtana silkinviljelyssäkin on maaperän, jolla tuotetaan tuokkien ravinnoksi mulperipuun lehtiä, hyvinvointi. Luomusilkkifarmilla ei käytetä keinolannoitteita tai keinotekoisia torjunta-aineita. Mulperipuita ei kasvateta yksipuolisessa monokulttuuriissa, vaan yhdessä erilaisten hedelmäpuiden ja muiden kasvien kanssa luontaista elinympäristöä jäljitellen. Monimuotoinen ympäristö voi hyvin ja tarjoaa hyvät elinolosuhteet siellä pörrääville mehiläisille ja muille eliöille.

Puuvillaa viljellään maailmassa valtavat määrät, mutta luomuviljelyn osuus on siitä vain murto-osa. Syyn ymmärtää, kun tutustuu luonnonmukaisen puuvillanviljelyn perusperiaatteisiin. Niitä ovat orgaaninen lannoitus, biologinen tuhoeläintorjunta, käsinpoiminta sekä sosiaalinen vastuu viljelijöistä ja heidän perheistään. Siinä missä tavanomainen puuvillan viljely vaatii suuren määrän maailman haitallisimpia kemikaaleja, luomupuuvillan viljely vaatii vain valtavasti työtä, kun esimerkiksi lannoitteet ja torjunta-aineet valmistetaan itse luonnon raaka-aineista. Ne ovat turvallisia käyttää, ja viljelijät, maaperä sekä ympäristö voivat hyvin.

Samat tiukat kriteerit määrittävät myös luomuraaka-aineiden jatkokäsittelyä. Esimerkiksi villan sävyt saadaan aikaan turvallisin reaktiivivärein ilman kromia tai raskasmetallisuoloja. Tuotteita ei viimeistellä ihmisille tai luonnolle haitallisilla viimeistelyaineilla. Tuotteet valmistavat ja pakkaavat Ruskovillan ammattilaiset Artjärvellä

OSTA TUOTTEITA